top of page

Vem är jag?

Jag är en 35-årig ersättare i Helsingfors stadsfullmäktige för Centerpartiet samt medlem i kultur- och fritidsnämnden. Jag arbetar som PR-chef på ett internationellt läkemedelsföretag och bor på Drumsö med min maka. Vi väntar vårt första barn i vår.

 

För mig handlar kommunalpolitik om människors välbefinnande, naturen samt arbete och företagsamhet.

 

Min mamma är textilkonstnär och min pappa är företagare. När vi växte upp var vår familjs inkomster ibland knappa. Men våra föräldrar lärde oss att en människas värde inte kan mätas i pengar: det är kärlek och omtanke som räknas. Dessa grundläggande saker i livet bör inte lämnas åt sidan i privatlivet eller politiken. Särskilt i detta hårdnande politiska klimat är empati och tolerans viktiga byggstenar för vårt samhälle.

 

Innan jag började på min nuvarande jobb arbetade jag flera år inom politiken som specialmedarbetare åt ministrar och som politisk journalist. Mitt allra första sommarjobb var på vår grannes jordgubbsodling. På gymnasiet finansierade jag mina studier genom att arbeta som städare.

 

Jag tillbringade min barndom i Leppävirta i norra Savolax. Under flera år bodde jag utomlands och genomförde mina kandidatstudier vid Uppsala universitet i Sverige samt bodde och arbetade i Australien under ett år.

Jag värdesätter goda frukostar med nära och kära, entusiastiska diskussioner med ett glas rödvin samt joggingturer i skogar och längs havsstränder.

 

Kommunalval: Helsingfors kan bättre

 

Jag älskar Helsingfors och det är en fantastisk stad på många sätt. Jag tror dock att Helsingfors kan göra bättre. Under den kommande fullmäktigeperioden måste Helsingfors ställa upp tydliga mål som man strävar efter i all sin verksamhet under den kommande fullmäktigeperioden och följa upp hur dessa mål uppnås.

 

Mina mål och målresultat för Helsingfors:

 

1. Helsingfors har de bästa skolorna och daghemmen i Finland

Målresultat: 98 procent av ungdomarna i Helsingfors får ett avgångsbetyg från gymnasiet (för närvarande saknar var tionde ungdom som är född i Finland en examen efter grundskolan).

 

2. Helsingforsbornas välbefinnande ökar

Målresultat: 70 % av helsingforsarna upplever att deras livskvalitet är god (andelen personer som upplever att deras livskvalitet i genomsnitt är god har minskat från 60,5 % år 2020 till 56,2 % år 2023)

 

3. Den lokala naturens tillstånd förbättras och grönskan ökar i Helsingfors

Målresultat: 30 procent trädkronor vid nybyggnation eller renovering av gamla bostadsområden (trädkronorna i Helsingfors har minskat med 15 procent från 1970 till 2010 och är endast 4 procent i vissa områden. En internationell rekommendation på 30 procent har fastställts för trädkronornas täckning i stadsdelar).

 

4. Helsingfors är en bättre stad att anställa och arbeta som företagare

Målresultat: Företagarnas tillfredsställelse med Helsingfors stads företagarorientering fördubblas från nuvarande 9 procent till 20 procent (enligt Företagarna i Finlands företagarbarometer ligger Helsingfors för närvarande sist när det gäller företagarorientering i en jämförelse mellan de 21 största städerna).

 

5. Sysselsättningen i Helsingfors förbättras i alla befolkningsgrupper

Målresultat: Arbetslöshetsgraden vänds nedåt i alla befolkningsgrupper, med särskilt fokus på att minska arbetslösheten bland invandrare (i augusti 2024 var arbetslöshetsgraden i Helsingfors 11,7 %, ungdomsarbetslösheten 10,4 % och arbetslösheten bland invandrare 23,8 %)

bottom of page